• تاریخ انتشار : 1402/10/12 - 10:22
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 450
  • زمان مطالعه : 15 دقیقه

گزارشی از مراسم اختتامیه برنامه همکاری مشترک علمی و آموزشی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با سازمان بهداشت جهانی

مراسم اختتامیه اولین دوره بین‌المللی گواهی عالی دیپلمای بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها، با همکاری مشترک علمی و آموزشی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و سازمان بهداشت جهانی و پشتیبانی معاونت بین‌الملل در موزه ملی تاریخ علوم پزشکی دانشگاه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت بین‌الملل، در این مراسم که چهارشنبه 6 دی 1402 برپا شد؛ دکتر آرمان زرگران و دکتر اردلان شریعت به ترتیب مدیر توسعه امور بین‌الملل و رئیس اداره جذب و بازاریابی معاونت بین‌الملل، دکتر ابراهیم جعفری پویان، معاون آموزشی دانشکده بهداشت، دکتر امیراحمد اخوان، مدیر گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌های دانشکده بهداشت، دکتر محمدمهدی صداقت، عضو هیئت‌علمی گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها و مسئول دوره، دکتر احمدعلی حنفی بجد، عضو هیئت‌علمی گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها و هماهنگ‌کننده دوره به همراه اساتید و اعضای هیئت‌علمی گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌های دانشکده بهداشت، دانشجویان شرکت‌کننده در دوره آموزشی و جمعی از کارشناسان معاونت بین‌الملل و دانشکده بهداشت حضور داشتند.
 
این دوره آموزشی بسیار دوره باارزشی برای دانشکده بهداشت است زیرا می‌تواند مقدمه‌ای برای برگزاری دوره‌های بعدی باشد
دکتر جعفری پویان به‌عنوان اولین سخنران این مراسم ضمن تشکر از زحمات دکتر اخوان، دکتر صداقت و دکتر حنفی مسئولان برگزاری دوره و بیان اینکه دانشکده بهداشت در تمام ادوار، یک دانشکده جهانی بوده است؛ اظهار داشت: تا کنون دوره آموزشی بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها در قالب یک دوره کوتاه‌مدت برگزار نشده بود و این دوره آموزشی بسیار دوره باارزشی برای دانشکده بهداشت است زیرا می‌تواند مقدمه‌ای برای برگزاری دوره‌های بعدی باشد.
وی ضمن تبریک به کارشناسان کشورهای افغانستان، سومالی، پاکستان و عمان که در این دوره حاضر شدند؛ اظهار امیدواری کرد که دوره‌های مشابه دیگری برگزار شود و شاهد حضور آنان در دیگر دوره‌های آموزشی مرتبط باشیم.
معاون آموزشی دانشکده بهداشت دانشگاه خطاب به کارشناسان شرکت‌کننده در این دوره آموزشی بیان داشت: از همکارانم انتظار دارم برای تبادل تجربه و ارتقا سطح دانش و آموزش در حوزه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها، این دوره را به همکارانشان در دانشکده‌ها و دپارتمان‌هایشان، وزارت بهداشت کشورشان و یا سازمان‌های مشابه مسئول در این امر معرفی و توصیه کنند؛ زیرا دوره باارزش، آموزنده و لذت‌بخشی است.
 
این دوره‌های آموزشی موقعیت خوبی برای ایجاد شبکه ارتباطی بین‌المللی است
در ادامه دکتر زرگران نیز جشن پایان دوره و موفقیت در این دوره آموزشی را به شرکت‌کنندگان تبریک گفت و افزود: این دوره‌های آموزشی موقعیت خوبی برای یادگیری مطالب و تجربیات از یکدیگر و زمینه مناسبی برای ایجاد شبکه ارتباطی بین‌المللی با دوستانی از کشورهای مختلف است؛ زیرا در این دوره‌ها، ضمن اینکه دور هم جمع می‌شوید و با همدیگر درس می‌خوانید؛ با هم دوست می‌شوید؛ تجربیات اساتید و صاحب‌نظران حوزه سلامت را می‌آموزید و این ارتباطات و آموخته‌ها را در آینده نیز حفظ کرده و در مسئولیت‌های شغلی، تجربیات بعدی و فعالیت‌های مرتبط استفاده خواهید کرد.
وی افزود: امیدوارم دروس و سرفصل‌های آموزشی این دوره برای شما مفید و سودمند بوده باشد؛ و اگر دروس خوبی ارائه‌شده و شما مطلبی یاد گرفتید و برنامه‌های بزرگی همچون آموزش در ایستگاه‌های تحقیقاتی بندرعباس و اصفهان برایتان فراهم شد؛ همگی با تلاش و زحمات دانشکده بهداشت بوده است.
مدیر توسعه امور بین‌الملل معاونت بین‌الملل ضمن قدردانی از تمام کسانی که در برگزاری این دوره کمک کردند؛ اظهار داشت: ما تمام تلاش خود را به کار بردیم که پشتیبانی خوبی از این دوره آموزشی داشته باشیم و اگر مشکل، ناراحتی و یا کوتاهی در امور پشتیبانی برایتان پیش‌آمده است؛ از شما عذرخواهی می‌کنیم و امیدوارم از حضور در این دوره لذت برده باشید.
 
ایران کشور قدرتمند و زیبایی است و در این کشور میلیون‌ها لبخند و رفتار دوستانه وجود دارد
در ادامه دکتر عبدالکریم حسین حسن، از کارشناسان بهداشت کشور سومالی، به نمایندگی از دیگر کارشناسان اعزامی سازمان بهداشت جهانی به این دوره آموزشی، سخنرانی کرد.
وی حضور در این دوره و رسیدن به چنین نقطه عطف بزرگ و مهمی را به شرکت‌کنندگان و برگزارکنندگان تبریک گفت و افزود: این دوره یک موفقیت بزرگ برای ما بود که آن را به‌طور کامل به پایان رساندیم و افتخار داریم که دانش و مهارت‌های آموخته‌شده در این دوره را به همکارانمان در کشورمان منتقل کرده و به کار ببندیم.
وی ضمن اشاره به سرفصل‌های آموزشی دوره بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها اظهار داشت: ما بیشتر ازآنچه قبلا پیش‌بینی کرده بودیم در طول این ده هفته آموختیم و به دست آوردیم و گواهی‌نامه‌ای که دریافت می‌کنیم مبتنی بر آخرین مهارت‌ها و دانش روز دنیا است.
دکتر عبدالکریم حسین حسن در ادامه با اشاره به شیوع بیماری‌ها و افزایش مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های منتقله از ناقلین در سومالی و همچنین در کشورهای پیشرفته و به‌ویژه در جوامع فقیر تصریح کرد: ظرفیت تربیت نیروی انسانی و کارشناس ارشد خبره و یا حشره‌شناس پزشکی از منظر تقویت سیستم‌های بهداشتی و بهبود زندگی بسیار مهم است و به نمایندگی از همکارانم، ایجاد استراتژی مشترک منطقه‌ای برای توسعه ظرفیت منابع انسانی حشره‌شناسی پزشکی در منطقه با همکاری دولت‌ها و موسسات آموزش عالی مانند دانشگاه‌های پزشکی و بهداشت عمومی، مراکز تحقیقاتی، سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سایر سازمان‌های بین‌المللی و ملی درگیر در این مساله را توصیه می‌کنم.
وی در ادامه ضمن تشکر از هماهنگ‌کنندگان علمی و اجرایی برگزاری این دوره آموزشی در دانشگاه و حمایت سازمان بهداشت جهانی گفت: اساتید با استفاده از بهترین روش‌های تدریس همچون ارائه و سخنرانی جامع، تمرین در آزمایشگاه‌های حشره‌شناسی، ویروس‌شناسی، انگل‌شناسی‌ و سایر کلاس‌های عملی، آموزش میدانی بر اساس جمع‌آوری ناقل بیماری و برخی از مخازن آن و همچنین بازدید و آموزش میدانی در دو مرکز تحقیقاتی اصفهان و بندرعباس، اطلاعات بسیاری از بیماری‌های منتقله از طریق حشرات ناقل نظیر مالاریا و تب دانگ و بیماری‌هایی که دارای مخزن هستند مثل لیشمانیوز و روش‌های بررسی آن‌ها و موضوعاتی مانند GIS در حشره‌شناسی، آمار زیستی و SPSS و درمجموع مباحث بسیار باارزشی را به ما آموزش دادند.
وی افزود: از تیم سازمان‌دهی دوره به‌ویژه اساتید خبره بسیار تشکر می‌کنم؛ زیرا آن‌ها دانش و مهارت کافی و مناسبی درباره لیشمانیا، بندپایان بااهمیت پزشکی، سیستم‌های جغرافیایی، جوندگان بااهمیت پزشکی و کنترل آن‌ها، مالاریا شناسی، آریوویروس شناسی، آمار زیستی و اپیدمیولوژی، آفت‌کش‌ها و کاربردهای آن‌ها، روش‌های کنترل بندپایان، اپیدمیولوژی بیماری‌های منتقله از بندپایان و مدیریت بیماری‌های منتقله از حشرات داشتند و این سرفصل‌ها را به ما آموزش دادند.
دکتر عبدالکریم حسن حسین، ضمن تشکر ویژه از مدیر و هماهنگ‌کننده برنامه و با ذکر نام اساتید و اعضای هیئت‌علمی دانشکده بهداشت و معاونت بین‌الملل دانشگاه، سخنان خود را این‌چنین ادامه داد: به نمایندگی از کارمندان ارشد 4 کشور که این دوره را با موفقیت‌ به پایان رساندند؛ از تمامی اساتید، هماهنگ‌کنندگان و کارشناسان و کارکنانی که در برگزاری دوره بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها نقش داشته‌اند، تشکر می‌کنم و از طرف تمامی همکارانم از مدیران و اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران به‌ویژه دانشکده بهداشت و معاونت بین‌الملل دانشگاه کمال تشکر را دارم.
وی افزود: دفتر سازمان بهداشت جهانی و دفاتر منطقه‌ای آن از ظرفیت منابع انسانی حمایت کردند و موقعیت تربیت دستیاران فنی که موضوع مهمی است را فراهم آوردند؛ پس به نمایندگی از گروهمان از دکتر قاسم زمانی، هماهنگ‌کننده دفتر مالاریا در منطقه EMRO، دکتر سمیرا العریانی، مشاور ارشد کنترل ناقل در منطقه EMRO و کمک‌های دکتر جمال عمران، هماهنگ‌کننده منطقه MCE و همچنین از سازمان بهداشت جهانی که بیشترین حمایت را از شرکت‌کنندگان داشتند؛ تشکر ویژه داریم و زحمات تیم لجستیک و پشتیبانی دوره شامل مسئولان و هماهنگ‌کنندگان در خوابگاه و حراست را فراموش نمی‌کنیم.
دکتر عبدالکریم حسن حسین تصریح کرد: مطمئن هستم که وقتی ما در اینجا بودیم کشور و جامعه خود را معرفی کردیم؛ اما در هنگام بازگشت به کشورمان، سفیران کشور و مردمان ایران و دانشگاه علوم پزشکی تهران خواهیم بود.
وی در پایان سخنان خود گفت: ایران کشور قدرتمند و زیبایی است و در این کشور میلیون‌ها لبخند و رفتار دوستانه وجود دارد و ایران دارای منابع بسیار خوبی است و دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشگاهی مادر است.
 
وقتی آمدیم، مثل انسان کوری بودیم که از بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها چیزی نمی‌دانستیم اما اینجا درس‌های بسیاری آموختیم
پس‌ازآن فضل‌الله نسیم سحر، کارشناس اعزام‌شده سازمان بهداشت جهانی از کشور افغانستان نیز به زبان انگلیسی و فارسی از تمامی اساتید تشکر کرد و اظهار داشت: از تیم اجرایی که در تمام ساعات شبانه‌روز اگر مشکلی برایمان پیش می‌آمد یا سوالی داشتیم در دسترس بودند و با مهربانی و گشاده‌رویی به ما پاسخ می‌دادند و کمک می‌کردند؛ قدردانی می‌کنم.
وی افزود: وقتی به اینجا آمدیم، مثل انسان کوری بودیم که از بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها چیزی نمی‌دانستیم اما اینجا درس‌های بسیاری آموختیم و برای همه‌چیز از شما سپاسگزارم.
خولا خمیس الشکری دیگر کارشناس حاضر در این دوره از کشور عمان نیز به زبان عربی و انگلیسی گفت: از اساتید و مجموعه دانشکده بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی تهران برای تمام لحظات خوبی که در این 70 روز گذراندیم و آموختیم تشکر می‌کنم.
خلیل عثمان عبدی، دیگر کارشناس اهل سومالی نیز درباره تجربیات خود از سفر به ایران و حضور در این دوره آموزشی گفت: من خیلی خوشحالم که در این جمع و در ایران هستم و پروفسور سمیعی را ملاقات کردم؛ من خوشحالم زیرا ایران جاذبه‌های گردشگری و مکان‌های زیبا، آدم‌های زیبا، صورت‌های زیبا و اساتیدی زیبا دارد و من خیلی خوشحالم که دانشی زیبا در این دوره به دست آوردم و این برای من موقعیت ویژه‌ای است که قصد دارم آن را به کشورم منتقل کنم.
وی افزود: اگر بخواهم بگویم سفرم چگونه بود؛ باید بگویم که این دوره، زمانی زیبا در عمرم و در دوران تحصیلم بود و نمی‌توانم این‌همه زیبایی و بازدید از جاذبه‌های گردشگری زیبای ایران را فراموش کنم؛ زیرا آنچه در ذهنم بود خیلی متفاوت با آنچه ملاقات کردم بود؛ بنابراین من همه‌چیز را به خاطر می‌سپارم و مدت‌زمانی که در طول این سفر و با حضور در این دوره آموزشی لذت بردم را فراموش نمی‌کنم و از شما سپاسگزارم.
 
در این 70 روز، دانش، تجربیات، اهداف مشترک و چشم‌اندازهایمان را درباره بیماری‌های منتقله از طریق ناقلین به اشتراک گذاشتیم
 در ادامه دکتر صداقت، عضو هیئت‌علمی دانشکده بهداشت و مدیر برگزاری دوره، به ارائه گزارشی از این برنامه آموزشی پرداخت و اظهار داشت: اکنون ما در پایان دوره 70 روزه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها هستیم که در 29 مهر 1402 آغاز شد و در 6 دی 1402 (21 اکتبر تا 27 دسامبر 2023) به پایان رسید و در طول این دوره، لحظات زیبایی را با دوستان شرکت‌کننده گذراندیم و دانش، تجربیات، اهداف مشترک و چشم‌اندازهایمان را درباره بیماری‌های منتقله از طریق ناقلین به اشتراک گذاشتیم.
دکتر صداقت همچنین ضمن تشکر از فارغ‌التحصیلان دوره، دانشگاه علوم پزشکی تهران، سازمان بهداشت جهانی، اساتید دانشکده بهداشت، دکتر محمدحسین آیتی، دکتر محمدحسین پورغریب شاهی، دکتر آرمان زرگران و مجموعه معاونت بین‌الملل برای حمایت، همکاری، ساماندهی و برنامه‌ریزی برگزاری این دوره آموزشی و فرصت برگزاری آن توسط دانشکده بهداشت بیان داشت: با اجرای این دوره، دانش باارزشی به دست آوردیم که برای برگزاری برنامه‌های مشابه، آن را به کار خواهیم بست.
وی ضمن تشکر ویژه از دکتر کاظم ندافی، رئیس دانشکده بهداشت و معاونان دانشکده به‌ویژه دکتر عباس استاد تقی زاده، معاون اداری و مالی دانشکده بهداشت، تصریح کرد: بدون همکاری‌های این عزیزان امکان برگزاری این دوره وجود نداشت.
 
برنامه دروس و نحوه آموزش در دوره آموزشی بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها
دکتر صداقت در خصوص برنامه دروس و نحوه آموزش در دوره آموزشی بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها تشریح کرد: این دوره و دروس آن بر اساس محتوای آموزشی بسیار مهم Global Vector Control Response منتشرشده از سوی سازمان بهداشت جهانی است و همچنین دوره بر اساس ایده مدیریت تلفیقی ناقلین با تاکید بر کنترل پایدار که با توجه به امکانات محلی و روش‌های موثر به کاهش بیماری‌های منتقله پاسخ می‌دهد؛ تنظیم‌شده است و این پاسخ‌ها شامل تدوین اهدافی برای کاهش شیوع و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های ناقل زاد است.
دکتر صداقت افزود: ما در 11 سرفصل آموزشی شامل شناسایی و کنترل جوندگان مهم پزشکی، لشمانیوز، سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی، روش‌های کنترل ناقلین، مالاریا شناسی، آریو ویروس‌شناسی، آمار زیستی و اپیدمیولوژی، آفت‌کش‌ها و کاربردهای آن‌ها در بهداشت، حشره‌شناسی پزشکی، اپیدمیولوژی بیماری‌های منتقله از بندپایان و روش‌های کنترل آن، مدیریت بیماری‌های منتقله از بندپایان و مدیریت ناقلین با دو دوره کارورزی در ایستگاه‌های تحقیقاتی اصفهان و بندرعباس و با حضور 17 نفر از کارشناسان مسئول حشره‌شناسی و کنترل بیماری‌های وزارت بهداشت کشورهای افغانستان، پاکستان، سومالی و عمان که از سوی سازمان بهداشت جهانی اعزام‌شده بودند؛ این دوره آموزشی را برگزار کردیم.
وی درباره اساتید همکار در این دوره کوتاه‌مدت گفت: طی 8 هفته آموزش در تهران، از همکاری 30 نفر از اساتید گروه‌های بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها، انگل‌شناسی، اپیدمیولوژی و آمار زیستی، مدیریت و اقتصاد سلامت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و 5 استاد از دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران، مازندران، کرمان، دانشگاه تربیت مدرس و وزارت بهداشت برای تدریس دروس تئوری و عملی بهره‌مند شدیم.
دکتر صداقت اظهار داشت: یک هفته کارورزی در ایستگاه‌ تحقیقاتی اصفهان با تاکید بر موضوع لشمانیوز شامل ناقلین، مخزن، انتقال و روش کنترل آن و همچنین میاز و کارورزی در ایستگاه تحقیقاتی بندرعباس نیز به مدت یک هفته و با تاکید بر روش‌های مطالعه، پایش، مراقبت و کنترل بیماری‌های مالاریا و تب دانگ برگزار شد.
وی درباره نحوه ارزیابی علمی شرکت‌کنندگان گفت: در طول این دوره قبل و بعد از هر محتوای آموزشی آزمون برگزار می‌شد و گزارشی از وضعیت هر شرکت‌کننده در هر مبحث درسی به همراه نتایج و نمودار پیشرفت هر یک از شرکت‌کنندگان تنظیم و ارائه می‌شد.
وی افزود: هم‌زمان با این دوره، کنگره بین‌المللی بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها در دانشگاه علوم پزشکی تهران در حال برگزاری بود که تمامی 17 نفر شرکت‌کننده اعزامی از سوی سازمان بهداشت جهانی نیز در این دوره شرکت کردند و تعدادی از آنان در این کنگره به ارائه سخنرانی و ارائه پوستر پرداختند.
دکتر صداقت همچنین به برگزاری برنامه‌های ورزشی و فرهنگی به‌موازات برگزاری دوره آموزشی اصلی اشاره کرد و گفت: برگزاری مسابقات دوستانه تیم کارشناسان شرکت‌کننده در دوره با تیم فوتبال دانشگاه علوم پزشکی تهران، بازدید از جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری شهرهای تهران، اصفهان و بندرعباس ازجمله برنامه‌های فرهنگی و تفریحی در طول این دوره بود.
پس‌ازآن با حضور دکتر آرمان زرگران، دکتر اخوان، دکتر صداقت و دکتر حنفی، گواهی پایان دوره به 17 دانشجوی شرکت‌کننده و گواهی تدریس به اساتید و اعضای هیئت‌علمی مدرس در این دوره آموزشی اعطا شد.
پایان‌بخش این مراسم نیز بازدید از موزه ملی تاریخ علوم پزشکی دانشگاه و عکس یادگاری دسته‌جمعی بود.
 
سازمان های همکار در برگزاری اولین دوره بین‌المللی گواهی عالی دیپلمای بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها
این دوره آموزشی به درخواست و حمایت مالی سازمان بهداشت جهانی منطقه مدیترانه شرقی و دفتر نمایندگی سازمان بهداشت جهانی در ایران با پشتیبانی علمی و آموزشی و هماهنگی اجرایی گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌های دانشکده بهداشت و پشتیبانی لجستیک معاونت بین‌الملل دانشگاه برای امور مربوط به پذیرش، اسکان، غذا و ترانسفر شهری و فرودگاهی و در محل دانشکده بهداشت دانشگاه برگزار شد.
اولین دوره بین‌المللی گواهی عالی دیپلمای بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها، ازجمله همکاری‌های علمی و آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران با سازمان بهداشت جهانی در زمینه اعزام کارشناس برای آموزش در قالب دوره‌های کوتاه‌مدت آموزشی بود که هدف از برگزاری آن، افزایش دانش کارکنان بخش حشره‌شناسی بیماری‌های منتقله در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی در خصوص شناسایی و کنترل ناقلین بیماری‌های شایع در این منطقه بود.
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به‌عنوان قطب علمی علوم بهداشتی در منطقه که اعضای هیئت‌علمی آن اغلب به‌عنوان مشاوران سازمان بهداشت جهانی، همکاری‌های مشاوره‌ای و علمی بسیاری با این سازمان دارند و با هدف بین‌المللی سازی دانشگاه و پررنگ‌تر کردن نقش دانشکده بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی تهران در تصمیم‌سازی‌های جهانی بهداشت، این دوره را میزبانی و برگزار کرد.
  • گروه خبری : اخبار معاونت,ویژه دانشگاه
  • کد خبر : 255202
الهام رضازاده
تهیه کننده

الهام رضازاده